‘weg met de weggooi-economie’
24 december 2016
3D Tempered Glass Screen Protector
20 februari 2017

‘Met muziek maken ben je nooit klaar’
Floortje Gunst – Elsevier –

M’N GOEIE GELD
BARBARA ERDNER (46)

Violist en telefoonreparateur
Nettomaandinkomen 1.800 euro Nettohuur appartement in Amsterdam
620 euro

‘Mijn twee violen zijn, na mijn kinderen, mijn kostbaarste bezit, zowel materieel als sentimenteel. Ik heb ze laten bouwen door een Nederlandse vioolbouwer. De instrumenten zijn nu vijf en tien jaar oud, dat is jong voor een viool. De klank kan nog veranderen door de werking van het hout. Ze kostten 11.000 en 12.000 euro. Ik betaal jaarlijks 320 euro voor een
verzekering van de instrumenten.‘Tot een paar jaar geleden leefde ik alleen van de muziek. Door het snijden in cultuursubsidies werd het moeilijker om rond te komen als violist.

Bovendien is het werk erg onregelmatig. Ik speel nog steeds in diverse orkesten, zoals het Metropole Orkest, Anima Eterna Brugge en als concertmeester bij begeleidingsorkest Cappella Maria Barbara.‘Om minder afhankelijk te zijn van inkomsten als violist werk ik sinds twee jaar als reparateur van telefoons bij The Fixables. Ik vind het leuk. Het is precisiewerk. Als je één keer uitschiet met je pincet, maak je iets kapot. Ik heb een goede, fijne motoriek; die komt in beide beroepen van pas. Ik verdien in totaal netto 1.800 euro per maand. Daar moet ik met mijn twee kinderen van 16 en 18 van rondkomen. Dat lukt aardig.
‘Ik ben in Oostenrijk geboren en opgegroeid op ski’s. Tegenwoordig ga ik liever snowboarden. Ik heb één keer per week samen met mijn dochter les bij een indoor-snowboardschool. We hebben een abonnement voor 80 euro per maand. In de herfstvakantie ben ik met mijn dochter gaan snowboarden op de Hintertuxergletsjer in Oostenrijk. Ik had een klein, schattig pension gevonden voor 40 euro per nacht.

‘Ik geef per maand 200 euro uit aan kleren. Van dat geld koop ik ook kleren voor de kinderen. Vroeger waren ze overal binnen vier maanden uitgegroeid. Nu doen ze langer met hun broeken. Zelf heb ik veel nette, zwarte kleren in mijn kast hangen. Die draag ik tijdens concerten.
‘Ik houd geen geld over om te sparen. Ik ben van plan om na mijn pensioen door te gaan met vioolspelen. Met muziek maken ben je nooit klaar.’

Comments

comments